Angrepet på den Amerikanske kongressen – Twitter som Trumps megafon.

6. Januar, 2021, ble den Amerikanske kongressen stormet av republikanere ved innstiftelsen av den nye presidenten, Joe Biden. Donald Trump fikk ikke fortsette som president i USA etter det siste valget, det skapte sterke reaksjoner fra både Donald Trump selv og hans tilhengere. Hva som skjedde under selve episoden er en kjent sak, men i dette innlegget skal jeg se på noen av de utløsende årsakene til stormingen. Donald Trump la ikke skjul på sin misnøye av til resultatet. Det kunne man tydelig se gjennom hans Twitter aktivitet i forkant av stormingen hans. Med et publikum på nærmere 90 millioner nådde ytringene hans på Twitter nok mennesker til å skape en kraftig reaksjon.

Bilde hentet fra Aftenposten. Link i bildet.

Twitter som megafon …

Bildet hentet fra Unsplash. Link i bildet.

Under Trumps fortvilelse ble Twitter hans talerør til sine tilhengere. «January 6th. See you in DC», twitret Trump 1. januar. Sammen med en rekke andre tweets og retweets var det en tydelig beskjed til hans tilhengere.

Det var flere som var engasjert i denne saken i forkant av hendelsen, som også delte sine meninger på Twitter. Ved flere anledninger svarte Trump på de og delte det videre på sin profil. Det var tydelig at han var ute etter å provosere for å skape større reaksjoner.

Donald Trumps forhold til sine tilhengere er ganske unikt. Han har veldig stor innflytelse på store deler av landet gjennom sine taler og sin taleevne. Siden han ble aktiv innenfor politikken har han skapt et veldig patriotisk forhold til sine tilhengere. De er mer eller mindre villig til å dø for han og gjør tilnærmet alt han ber om. Noe vi fikk bekreftet 6. Januar. Når han da møter sitt publikum på sosiale medier så bør han ta hensyn til det ansvaret som følger med. I forkant av stormingen kan mange si seg enig med at han gjorde det stikk motsatte. At det skulle gå så langt som det gjorde kunne ikke mange forutse, men man få forvente det verste under så følelsesladde begivenheter.

Plattformens ansvar …

Twitter er en av de mest populære mediene for sosial bruk. De aller fleste profilerte personen bruker denne plattformen til å dele meninger og tanker. På Instagram er det vanlig å dele bilder, mens på twitter så er det meninger og tanker som florerer. På bakgrunn av det synes jeg Twitter selv har et stort ansvar. De er nødt til å være tydelige på hva som er rett og galt ved bruk av mediet. De var veldig tydelige i forhold til denne saken, men litt for sent.

Twitter skriver selv at de sperret kontoen hans på grunn av fremprovosering av vold. Det hadde de for såvidt rett i, men kontoen ble ikke sperret før dager etter hendelsen. Det er lett å bli etterpåklok, men etter en rekke tvilsomme ytringer fra Trump så burde kontoen blitt sperret tidligere. Det var naturligvis en vanskelig vurdering fra Twitter, ettersom det å sperre kontoer kan bli tolket som et lokk på ytringsfriheten. Forhåpentligvis vil retningslinjer og grunnlag for sperring justeres etter slike erfaring, slik at sosiale medier ikke blir en utløsende årsak til slike episoder igjen.

Kristoffer Skjervold

Socialbakers, Twitter-statistics. Lesedato: 1/6/2021.

Politifact, A timeline of what Trump said before Jan. 6 Capitol riot. Lesedato: 1/6/2021.

The Wall Street Journal, Twitter Bans President Trump’s Personal Account Permanently. Lesedato: 1/6/2021.

Twitter Blog, Permanent suspension of @realDonaldTrump. Lesedato: 1/6/2021.

Fremhevet bilde. Hentedato: 1/6/2021.

2 thoughts on “Angrepet på den Amerikanske kongressen – Twitter som Trumps megafon.

  1. Dette er godt skrevet, Kristoffer! Du gjenforklarer saken på en god og interessant måte – bra jobbet! Kunne imidlertid kanskje ønsket meg noe mer henvisning til kilder i løpende tekst, men bra!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *