Kunstig intelligens og dens rolle i fremtiden

Velkommen tilbake! I dette innlegget vil jeg gå inn på et av de siste hovedtemaene vi har blitt undervist i, nemlig kunstig intelligens, også kjent som AI. Kunstig intelligens handler i grove trekk om systemer som utfører oppgaver som i utgangspunktet krever menneskelig oppfatninger, uavhengig om det er fysisk eller digitalt. Foreleser Arne Krokan introduserte dette temaet for oss ved å bruke chat-boter som eksempel. Disse chat-botene er noe de aller fleste er kjent med, og det blir flittig brukt i sammenheng med kundeservice på nett. Vi snakket også mye om roboter, droner og selvkjørende maskiner, og om hvordan de kan påvirke fremtiden. Så på bakgrunn av det vil jeg derfor gå mer inn på hvordan AI kan påvirke logistikkbransjen i fremtiden.

Mulighetene strømmer på med AI

Ettersom at AI gjør det mulig at maskiner kan utføre menneskers arbeid så vil det sette arbeidsplasser i fare. Vi var inne på mulighetene som ville forekomme innenfor levering av varer dersom dette ble reelt i en så stor grad. Det ene lysbildet (vist nedenfor) viste et selvkjørende kjøretøy for Continental som kjørte rundt med små roboter om bord. Disse robotene fraktet varene fra denne bilen og ut til kunden. Som jeg snakket om i mitt forrige innlegg, så vil digitaliseringen bidra til en høyere utnyttelse av ressursene, men baksiden av medaljen er at arbeidsplasser vil forsvinne og hvorvidt dette er sunt med tanke på bedrifter samfunnsansvar.

(Hentet fra Dezeen.com).

Både Amazon og Dominos har også sett på en AI-løsning for varelevering. Begge disse bedriftene har brukt mye ressurser på å skape et dronebasert system som går ut på å levere varer/produkter mye raskere enn tidligere ved bruk av droner. Som resultat har begge bedriftene klaret å levere produkter via luften, men ingenting har blitt en fast del av produktet deres, da de kun har gjennomført testing.

Jeg har lest en artikkel fra Axdata som skriver om AIs innflytelse på fremtiden og hvordan bedrifter forholder seg til AI utvikling. Artikkelen viser til en undersøkelse som har blitt utført av Microsoft, denne viser at nesten 90% av respondentene forventer at kunstig intelligens vil ha en stor verdi ved å optimalisere forretningsmodellene til deres bedrifter i fremtiden. Jeg synes dette er et interessant tall fordi det viser at en veldig stor andel av forretningsverdenen er klar over fremtidens trender, som indirekte forteller oss at de vil benytte seg av AI-teknologier fremover. Dette var også en stor del av grunnen til at jeg valgte en artikkel som omhandlet fremtiden, isteden for en som handlet om hvordan AI utspiller seg i dag. En annen grunn er fordi jeg har valgt å fokusere på fremtiden i de fleste innleggene mine på denne bloggen. Jeg forbereder meg jo på fremtiden ved å studere, så jeg synes det er å viktig å ha innsikt og tanker om hvor vi kommer til å være om x antall år.

Jeg har gjort meg noen tanker om den fremtidige bruken av kunstig intelligente systemer og noen av de har kanskje kommet litt frem i teksten. Det er veldig spennende å se hvordan AI-teknologien vil utspille seg i næringslivet, men også hvordan den vil bli brukt. Forhåpentligvis vil den bli benyttet fornuftig og samtidig observert slik at den ikke blir misbrukt. Dersom bruken blir observert og godkjent vil det være en betryggende og rettferdig faktor.

På den andre siden, så kan dette bidra til en svært skummel revolusjon innenfor militære tjenester. Det er naturligvis mye teknologi i militære allerede, men dersom denne type teknologi ikke blir observert og benyttet til krigføring, kan det føre til mye skade. Dette er naturligvis satt på spissen, sett alt i alt tror jeg dette er sunt for næringslivet og spesielt for gründervirksomheter. Nyoppstartede bedrifter er ofte avhengig av billig arbeidskraft og kunstig intelligente systemer kan erstatte dette eller være lønnsomt på langsikt.

Kristoffer Skjervold

Bilder er fra Unsplash.

Axdata-artikkel, lesedato: 11/1/2021.

6 thoughts on “Kunstig intelligens og dens rolle i fremtiden

  1. Hei Kristoffer!

    Spennende lesing. Fine bilder har du som alltid. Jeg liker at det er tydelig struktur på innlegget ditt, med tydelig introduksjon, hoveddel og oppsummering 🙂 Du har også med fine eksempler og inkluderer kilder – fortsett med dette!

    Som nevnt i min forrige kommentar, skulle jeg gjerne ønsket å lese litt lengre innlegg fra deg 🙂 Husk at du også kan hyperlinke til dine egne innlegg (ref. «som nevnt i mitt forrige innlegg…). Det gjør det lett for lesere å finne tilbake til dine eldre innlegg for å lese det du har skrevet om.

    Godt jobbet! Jeg gleder meg til å lese mer 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *